Naturløypene

Foruten om de omtalte Naturløypene som er landets flotteste med utgangspunkt fra hotellet – så har Skjerdingen Hyggehotell også andre attraksjoner i gåavstand fra hotellet som følger under:

Les mer om de unike natur- og kultur-løypene rundt i omgivelsene ved hotellet som også inneholder opplysende plakater om dyregraver, blæstergraver, biologiske vekstforhold for høytliggende trevirke samt øvrig fauna og den spennende geologien i de områdene man passerer i dette vernede og særs vakre området som spenner over skog og høyfjell i forskjellige partier. Og les også om det betydelige skogforskningsprosjektet som foregikk i området under hele 1900 tallet etter initiativ fra Professor Mork ved Ås Landbrukshøyskole (nå NMBU) som ledet prosjektet fra 1930 til 1967.

Trykk her!

Seterdrift

Rett nedenfor hotellet er det seterdrift med dyr om sommeren. Her er det mulig å få et innblikk i tradisjonelt seterliv og kjøpe lokale produkter som ekte fløte, rømme og lokale oster – eller bare kose seg med kaffe og vaffel hos verdens hyggeligste vertskap.

Se video fra sæteren her.

Les mer om sæteren her.

 

«Hurumhei Høyfjellshotell-atmosfæren» fra den klassiske filmen «Fjolls til Fjells» er bevisst bevart i tidsriktig interiør og atmosfære rundt på hotellet!

Les mer om det her!

 

«Out Of Space»!

Verdens eneste «kunstinstallasjon» med en tro kopi av Granitt-Monolitten fra filmen «2001: En romodyssé» – av Stanley Kubrick finnes på Skjerdingen!

Installasjonen «Out Of Space» står på tunet til den øverste hytten i veien opp Slalåmbakken («Jægerstua»)  – 5 minutters gange opp fra hotellet og er en gave fra Skjerdingen Filmklubb – til ære for denne unike filmen og Sir Arthur C. Clarke.

*For særlig interesserte i gåten: For å se symbolikken med de 2 verktøyene foran monolitten og den øvrig allegori i installasjonen «Out Of Space» – her er delvis forklaringen – (særlig i part I og II): http://www.kubrick2001.com

 

Andre ting i nærheten som passer for en dagstur til fots fra Skjerdingen:

Friis og Vinje Vegen!

Besøk Vinje støtten hvor Åsmund Olavsson Vinje skrev det berømte diktet «No ser eg atter slike fjell og dalar» på sin fotvandring til Karl XVs kroning i Trondheim. Turen som senere ble til den kjente og faktisk landets første Nynorskutgitte bok – «Ferdaminne» – og nasjonaldiktet som senere inspirerte Edvard Grieg til den vakre tonsettingen. Et av Norges viktigste nasjonale epos! Nyd utsikten og inspirasjonen fra stedet dette oppstod – og gå noen kilometer i Vinje sine fotspor. Drikk av forfriskelsens kildevann direkte fra samme «Kaldkjølla» Vinje beskriver så flott i Ferdaminni: «Det var ei njoting som ikkje var forteljande…» og se sæterbua på Hellaksetra hvor Vinje ble så forelsket i den lokale budeia -«Huldra» – at han ikke ville dra videre… som han selv omtaler med «stor hug» i Ferdaminni… Bruk noen timer i hans fotspor og oppleve dette «snapshot» fra vår nasjonale kulturarv – hvor alt er bevart slik det så ut på hans store vandring «Sumaren 1860» .

Stenhytta i Bretningsdalen – en fin familietur fra Skjerdingen med gratis overnatting:

Hytta er eid og vedlikeholdt av Ringebu Fjellstyre og kan benyttes helt gratis – bare man forlater den like ryddig som når man kommer. Det er flere sengeplasser i stenhytta.

Tysk flyvrak fra den andre verdenskrig:

Mer om det tyske flyvraket og veien dit: Trykk her!

Se mere om vraket og historien bak her: Trykk her!

Det er blitt en «kult» attraksjon og «must see» av internasjonalt nivå: Trykk her!